miercuri, 11 august 2010

La vie en rose... bombon

Ma intrebam zilele trecute cat de adevarat o fi mitul conform caruia majoritatea fetitelor prefera culoarea roz. Si, mai ales, de ce? Poate pentru ca din prima zi sunt inconjurate de roz. Camere roz, cu perdelute roz, paturici roz, carucioare roz; hainute, jucarii, triciclete, ghiozdanele si cate si mai cate, toate roz. Chiar si olite. Un mic univers roz, roz de tot, ca florile de mar, ca serbetul de zmeura si ca dulceata de trandafiri roz.

Cum eu sunt mama de baiat, n-am reusit sa deslusesc misterele fenomenului roz; asa ca m-am transformat ad hoc intr-un "grup de cercetatori" am sunat pe la prietenii si cunostintele care au fetite-roz sa intreb cum vine treaba...

Minuna (Miruna) si Smarandita sunt prea mici si rezultatele "studiului" nu sunt concludente. Dar camera Minunei este roz, cum v-am povestit mai sus, pentru ca asa au ales mami si tati cand au aflat ca vor avea o fetita, iar Mandita alearga dupa orice tricicleta roz vede prin parc dar acasa prefera sa se joace cu jucariile viu colorate si le ignora pe cele roz. Despre Ingrid stiu ca anul trecut era in faza roz, roz si iar roz, dar nu m-am lamurit daca asa a fost de la bun inceput. In schimb, Maria e total ne-roz; prefera verdele si cand va fi mare vrea sa ramana mica si sa se faca spiridusa. Pana sa mearga la gradinita, Dara a fost multicolora. Singura fetita din grupul nostru de prieteni si avand un frate mai mare, Dara se juca cu masinutele, alerga, tipa si uneori se lua la tranta cu baietii. Si apoi, dintr-odata, a inceput sa prefere compania fetitelor, jocurile lor si s-a dat de trei ori peste cap si s-a transformat in zana roz si printesa. Tot roz. Pe de-alta parte, Petra, a fost suava si roz din prima zi; pentru ca asa a vrut ea. Acum a crescut, este aproape domnisoara si nu mai este roz. E lila si violet. :)



Intrebarea este:
Oare de ce prefera fetitele culoarea roz?

5 comentarii:

  1. Larisa Ungureanu13 august 2010 la 03:19

    Ce dragut! Ai dreptate. Si fetita mea de 5 ani are fixul asta cu totul roz. TOTUL!!!. Daca s-ar putea, ar vrea si mancarea roz. Inainte de gradinita nu era chiar asa. Cel putin la hainute, o mai pacaleam cu alte culori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul e haios. M-a distrat faza cu "grupul de cercetatori" dar n-am inteles care e intrebarea. Si eu am tot baietel (implineste 4 ani in septembrie) dar de cate ori a trebuit sa mergem la aniversarea unei fetite si am vrut sa cumparam un cadou, am constatat ca aproape toate jucariile sunt roz. Poate ca asta este motivul, nu ca prefera ele ci ca nu prea au de unde sa aleaga

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Larisa - Iti multumesc pentru raspuns. Cred ca invazia de roz la fetitele "gradinarite" are o legatura cu ce a scris Roxana... si in plus, se imita una pe alta.

    @ Roxana - Multumesc. Ai dreptate, nu se prea intelege care e intrebarea (o sa corectez), dar mi-ai dat un raspuns interesnat -oferta magazinelor poate sa fie un motiv important.

    RăspundețiȘtergere
  4. Feed back: dupa un scurt interviu cu Dara mi-a destainuit ca rozul ii placea "cand eram mai mica" pentru ca era "o culoare deschisa si frumoasa". Acum culoarea sa preferata este albastrul pentru ca "e magica".

    Eu cred ca explozia de roz din magazine a pornit de la aceasta preferinta a fetitelor/parintilor fetitelor pentru culoarea roz, este o diferenta intre rozul barbie, rozul my little pony, rozul bebe, samd. Este o situatie care se va perpetua, nu neg ca nu i-am cumparat Darei jucarii roz, dar asa cum spune Roxana nici nu prea ai de ales.Totul insa se va dilua cu inaintarea in varsta cand apar si alte culori (sau non culori), desi cunosc femei in toata firea cu rochite roz sau care scriu cu pixuri cu pufisori roz tocmai pentru ca doresc sa isi rememoreze anii copilariei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Carmen! Si pentru primul "interviu roz" si pentru feed back - iti datorez o maaaare cafea.

    RăspundețiȘtergere